Vakkert og særegent minnesmerke i Fana

Fana navnet minnelund II åpnet offisielt 1.desember. - Navnede minnelunder er laget med tanke på fremtiden, sier fellesrådsleder Ragnar Gjengedal under åpningen.

Fellesrådsleder Ragnar Gjengedal stod for åpningen av den nye navnede minnelunden i Fana.

Minnesmerket som er en del av selve fjellet i Fana, ble offisielt åpnet av leder av Bergen kirkelige fellesråd, Ragnar Gjengedal. Dette er en av to navnede minnelunder på Fana kirkegård.

Mindre areal og mer variasjon 

- Vi er alle ulike, vi har ulike ønsker for våre liv, og det er også større behov for ulike alternativer når det kommer til livets slutt. Bergen kirkelige fellesråd jobber aktivt med å tilby større variasjon på våre gravplasser, sa Gjengedal i åpningstalen.  

- Navnede minnelunder er laget med tanke på fremtiden. Vi bruker mindre areal, noe som spesielt er viktig i byer med mange mennesker som etter hvert skal finne sin hvile. 

Den første navnede minnelunden i Norge ble åpnet i Bærum for over 20 år siden. I Bergen ble den første navnede minnelund åpnet i 2016. Flere av de som er åpnet etter det er fulle. Fellesrådslederen benyttet anledningen til å takke.  

- Denne navnede minnelunden er laget på en måte som får godt fram mønsteret i steinen og teknikken med diamantsaging har i høy grad bidratt til dette. Derfor vil jeg rette en spesiell takk til landskapsarkitekt Erik Bjerkelund som har formgitt minnelunden. Jeg vil også benytte anledningen til å takke Akasia kirke og gravplass med underleverandører som har stått for planleggingen og utføringen av arbeidet. 

- Lett når geologien leverer! 

Landskapsarkitekt Bjerkelund i Akasia fortale om utformingen av minnesmerket, som er særegent og vakkert. Han håper Fanabuen vil sette pris på den nye navnede minnelunden. 

- Veldig spennende prosesser har skapt bergartene som vi finner her på Fana kirkegård. De ble skapt under den kaledonske fjellkjededannelsen, som geologene anslår startet for 500 millioner år siden. Prosessen tok omtrent 100 millioner år.   

Som student ble Bjerkelund opptatt av å studere naturlige prosesser og la de informere arbeidet sitt.  

- Helt siden det ble snakk om navnet minnelund her på Fana kirkegård, har jeg gått og sett på den knausen som lå her. Og oppdragsgiver tente på ideen om å bruke knausen som minnesmerke. Man kunne ane – og håpe - at berget ville ha fint fargespill. Det er lett å være formgiver når geologien leverer på den måten her!  

Enda vakrere i regnvær 

Kirkeverge Mette Svanes var takknemlig og stolt over den nye navnede minnelunden.  

- Vi bringer noe nytt til bergenserne og fanabuene. Det er viktig at vi har tilbud om navnet minnelund i Fana bydel, og å gi variasjon til de som skal velge gravminne og gravsted.  

Hun tipset også folk om å komme tilbake når det regner.  

- Minnesmerket er nesten enda vakrere i regnvær! 

  

Om minnesmerket på Fana kirkegård: 

Minnesmerket for den nye navnede minnelunden er utformet som en saget bergflate man kan feste navneplater på. Navneplatene som skal benyttes er av samme type som benyttes i de fleste andre minnelunder i Bergen. 

Det er montert vasehylle og plass til gravlys og kranser, og det kommer permanent belysning av området for navneplater. I første omgang monteres to seksjoner med plass til navneplater, og flere vil bli montert etter hvert som behovet oppstår. På det tilhørende gravfeltet er det plass til ca 700 urner. 

Om navnet minnelund 

En navnet minnelund er en minnelund med felles minnesmerke, med tilhørende gravfelt for urner. Når urnen er satt ned monteres navneplate med den gravlagtes navn på det felles minnesmerket. Minnesmerket er tilrettelagt for pynting med blomsterbuketter og levende lys/gravlykter. Det er meningen at en navnet minnelund skal være et tilbud til de som av forskjellige årsaker ikke ønsker en vanlig urnegrav med gravminne og bed som skal vedlikeholdes. Det skal være et vakkert og velholdt minnested, uavhengig at hvor ofte de pårørende har anledning til å besøke graven. 

For gravplassjef Inghild Hareide Hansen er det også viktig å kunne tilby denne typen grav, da det reduserer bruk av areal til graver. Se mer informasjon på Gravplassmyndighetens nettside gravplass.no 

 

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"